Tufnell Park

This building, designed as a work space for an ostiopath, achieves a high level of technical sophistication in the pursuit of simplicity. The key components of plinth, wall, window and roof are brought together/ kept apart to form a simple building that nonetheless responds to the particular requirements of the client.

This timber framed building sits atop a concrete raft foundation allowing a finished floor almost at the level of the garden and minimising the overall height. The roof, connected to the foundation via primary posts, incorporates a cantilevered corner of stressed ply construction.

The openings provided afford a variety of experience throughout the day whilst controlling solar gain. External sliding doors create a flexible environment, leaving the internal walls free to be organised according to the needs of the client.

What the client says: "It was third time lucky with Roman: the other architects had been too keen to turn it into their own vision entirely. Roman argued his case but listened to and incorporated ours. He went above and beyond the call of duty and paid a lot of attention to the detail - including settling the room low into the ground to help it be a part of the garden and meeting the budget. The result is amazing and deeply satisfying. We are going to be very happy there doing very different things in every season."

NLA "Don't Move- Improve!" Shortlist 2011

Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park
Tufnell Park