Avenue Road - Pardon Chambers Architects

Avenue Road

Residential

This detached family house in the heart of Bishop’s Stortford was in need a of a complete refurbishment and more space was required for the young family as well as for home working.  The property was extended on two storeys to the side and rear of the existing house.

This created a new open plan, open family living space onto the garden and a master suite with dressing room on the first floor.  The project also gave us an opportunity to improve the energy efficiency of the whole house with increased levels of insulation throughout, energy efficient appliances and new high performance windows.

A bespoke sliding external window assembly was designed for the project that included a window seat with storage beneath. Viewed from outside this arrangement ties together the whole of the ground floor extension with the use of a single material, in this case stained Accoya engineered softwood timber which is a sustainable alternative to hardwoods.

Pardon Chambers were initially recommended to us by our estate agent after we had recently moved into our new home that we wanted to extend and modernise. After meeting with Nicola we explained our brief, discussed budgets and smoothly progressed through the design phase. Our planning application was accepted with a few conditions which Nicola efficiently dealt with. Much of our dealings have been with Roman who produced our technical drawings and held our hand through the design process, coming up with some excellent concepts, incorporating our “good” suggestions whilst politely and directly explaining why some of our other ideas were not practical.

Roman has been ever present throughout the build, easily contactable, working with our builders and helping us navigate the process of a full house renovation.

The end result has exceeded our expectations and we’d highly recommend both Roman and Nicola.
Dan & Mel
Bishop's Stortford