Highbury – Pardon Chambers Architects
Highbury
Residential

This project consisted of a side return extension at ground floor level in line with with rear facade of one neighbour, a first floor extension to reinstate the gable end created by a common facade with the opposite neighbour, and a second floor Permitted Development roof addition mirroring the building opposite. One of the main challenges of the project was that the client’s neighbour had already begun his own rear extension at the time of our engagement, and the client had agreed to the original party wall notices.

Our subsequent design required extensive party wall renegotiation resulting in an agreement to share a common gutter running along the new party wall, and the incorporation of specialist brick work to one side only. The ground floor extension has been envisaged as an insertion of glass and timber between the brick elements of the existing building fabric, the new party wall and the new external terraces. The materials employed were chosen for their warmth: black walnut custom made kitchen units, reclaimed tropical hardwood parquet flooring, oak sliding doors.

"Nicola Chambers has worked with us on four different planning / listed building applications over the past few years. It has not been a smooth process, and we have had to amend and resubmit on occasion, but her dogged determination and constant professionalism has paid off and we now have approval in place for the changes we wanted to make. She has also assisted with specifications for building works, again with great care and attention to detail. I would wholeheartedly recommend Pardon Chambers to anyone looking for a dedicated firm of architects."